Rengasopas

Varaa aika

Renkaiden päätehtävät

Autosi renkaat ja niiden sisällä oleva ilma kantaa koko auton painon. Renkaat vaimentavat iskuja jousen lailla ja parantavat ajomukavuutta. Renkaat myös välittävät moottorin voiman tien pintaan, että auto voi liikkua. Jarruttamiseenkin renkaat vaikuttavat ratkaisevasti. Neljäntenä merkittävänä seikkana on ohjauskyky. Renkaiden kulmaa muuttamalla auton kulkusuuntakin muuttuu. Autoa ei voi siis ajaa, ellei siinä ole renkaita.

rengasopas-kulutuspintamittari

Renkaiden kunto

Renkaiden kuntoon ja ajo-ominaisuuksiin vaikuttaa myös rengaspaineet. Rengaspaineet kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Autosi rengas on suunniteltu tietylle rengaspaineelle ja liian vähäinen tai korkea paine haittaa auton hallittavuutta ja kuluttaa rengasta liian nopeasti. Jos huomaat renkaassasi yllättävää kulumaa renkaan keskellä tai reunassa tai rengaspaine on yllättäen laskenut, tule käymään First Stop Tampereen toimipisteessä niin asiantuntijamme laittaa asiat paikoilleen. Rengas saattaa vahingoittua myös kovia iskuja saadessa esimerkiksi kuoppaan ajaessa. Rengas kannattaa tarkistuttaa asiantuntijalla tällaisten tapauksien yhteydessä.

Millainen rengas minun autooni?

Renkaan valintaan vaikuttaa autosi ominaisuudet ja minkälaista ajoa autolla ajetaan. Pitkiä matkoja ajettaessa moottoritiellä, kannattaa panostaa renkaan ajo-ominaisuuksiin ja suorituskykyyn. Kaupunkiajossa kevyt vierintävastus säästää polttoainetta ja hyvät jarrutusominaisuudet helpottaa pysähtymistä. Katumaastureille löytyy myös omat rengassarjansa, joissa otetaan huomioon ison auton ominaisuudet.

rengasmerkinnat

Renkaassa voi olla merkintä: 235/55 R17 99W

Näistä ensimmäinen numero on renkaan leveys millimetreissä eli kuinka leveän jäljen rengas jättää. Toinen numero on suhdeluku, joka kertoo renkaan korkeuden, vanteen ulkoreunasta renkaan ulkoreunaan näin maallikkotermein kuvailtuna. Esimerkin renkaan korkeus on 55% sen leveydestä eli 129,25 mm. R-kirjain tarkoittaa, että kyseessä on vyörengas (radial) ja sen jälkeen tuleva numero on renkaan sisähalkaisija tuumina ilmoitettuna. Viimeisenä on kantavuusindeksi (99) ja nopeusindeksi (W). Kysy lisää rengasasiantuntijaltasi, jos arvoissa on jotain epäselvää.

Vain neljä pientä, postikortin kokoista kosketuspintaa renkaan ja tien välillä ovat ainoa turvasi tieliikenteessä eteesi tulevissa mahdollisesti hengenvaarallisissa tilanteissa. Pidä siis huolta renkaistasi. Huolehdi oikeista rengaspaineista ja vaihda kuluneet tai vaurioituneet renkaat uusiin.